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March 5, 2002

MEMORANDUM TO JAMES B. PETRICK
' DIRECTOR, OFFICE OF BENEFITS AND INVESTMENTS

FROM: ELIZABETH S. WOODRUFF
GENERAL COUNSEL

SUBJECT: Department of Defense Report of Casualty Form

Lt. Col. Thomas Emswiler asked whether the TSP would accept
the Department of Defense (DoD) Report of Casualty form, DD Form
1300, in lieu of a certified death certificate in death benefit
cases involving members of the unlformed serv1bes.; T have
attached a copy of that form along with the 1nstruct10ns used by'
DoD personnel to complete the form. :

TSP regulations require a Form TSP-17 to be accompanied by
“a copy of a certified death certificate of the participant.” 5
C.F.R. § 1651.3. We require a death certificate so that we will
know when the participant died and because we must be able to
rule out homicide by a beneficiary. As you wrote in your memo-
randum of May 4, 1993 (copy attached), we should accept an
official government document in lieu of a death certificate 1f it
provides the TSP with those two pieces of ‘information. '

A signed and properly completed DD Form 1300 reports the
date, cause and circumstances of the participant’s death. See
items 5(d) and (f); see also Instructions for Completing the
Report of Casualty, p. 29. In addition, because the form is
signed by a DoD employee, see item 13, it is authenticated.
Therefore, the DD Form 1300 is a legally sufficient substitute
for a death certificate. We can ‘amend the regulatlons to make
this requirement more generlc

Recommendation

I recommend that the TSP accept a signed and properly
completed DD Form 1300 in lieu of a death certificate in death
benefit claims involving members of the uniformed services.

Approve: Disapprove: Other: Date: 3} 09/

Attachmen

‘2~ Pamela-Jeanne Moran




