MEMORANDUM FOR ALL MPFs                                              

20 February 2002

MPFM:  02-14

FROM:  HQ AFPC/DPP

               550 C Street West, Suite 4

               Randolph AFB TX 78150-4706

SUBJECT:  Prior Service Promotion Fact Sheet 


Military Personnel Flight (MPF) action offices for this memorandum are the MPF Commander, the Career Enhancement Element, the Personnel Employment Element, the Base Training Office, and Information Management.  For Information Management:  Please provide copies of the attached fact sheet to all Commander’s Support Staffs (CSSs) and Unit Training Offices.


This MPFM supersedes the previous MPFM 01-27, dated 30 Aug 01, Prior Service Promotion Fact Sheet, and includes procedural guidance for processing exception to policy requests for Primary Air Force Specialty Code (PAFSC) skill level waivers for prior service personnel, specifically prior sister service personnel.  


Significant changes since the 30 Aug 01 MPFM are identified with an asterisk (*). 


The Air Force continues to secure new recruits through an aggressive prior service campaign, which brings new challenges and gives new meaning to existing personnel rules.  The large number of prior service personnel enlisting in the Air Force since 1 Oct 98, and the various interpretations being used to document initial classification, former skill qualifications (if former Air Force), and training status necessitate this clarification.  

How an individual is classified, awarded AFSCs (including former skills for former Air Force personnel), their training status, and documenting retraining where necessary, all directly impact enlisted promotions.  Therefore, we must ensure that rules are applied fairly and consistently to all airmen.

Direct requests for further clarification from CSS, training offices, and other field personnel to the MPF.  Point of contact for procedural guidance is SSgt Bryan Walling,                              HQ AFPC/DPPPWM, DSN 665-2362, or email: bryan.walling@randolph.af.mil.







FOR THE COMMANDER






//Signed//

Attachment:




Prior Service Promotion Fact Sheet 


Director, Personnel Program Management

PRIOR SERVICE PROMOTION FACT SHEET

For the purpose of this MPFM, it is imperative we define the following terms:  

Prior service:  Anyone with one or more days creditable military service (regardless of branch of service).  

Prior service Air Force: Anyone with one or more days creditable military service in the Active, Guard, or Reserve Air Force.  

Prior service sister service:  Anyone with one or more days creditable military service in any component of the U.S. Armed Forces, except Air Force components.

Skill level commensurate with grade:  SrA with a 5-skill level, SSgt with a 7-skill level, TSgt with a 7-skill level, and MSgt with a 7-skill level (NOTE:  SSgts may test and compete for promotion to TSgt with a 5-skill level; however, they must have a 7-skill level prior to effective date of promotion).  PAFSC is always the highest skill level held.

Training status codes:  Refer to AFI 36-2201, Developing, Managing, and Conducting Training, Table A4.1.

This process starts during MPF/CSS in-processing.  Extreme care must be given to accurately record initial classification for prior service personnel.  Minimum promotion eligibility requirements are located in AFI 36-2502, Airman Promotion Program, Table 2.1.  These requirements are not limited to AFSC skill level.  Airmen must also meet the required time-in-grade, time-in-service, and be on active duty as of the promotion eligibility cutoff date (PECD).  Further promotion and skill level guidance pertaining to prior service personnel can be found in AFI 36-2502, paragraph 2.10 and Table 2.3 when determining eligibility for PAFSC skill level waivers.  Ensure airmen are not otherwise ineligible according to AFI 36-2502, Table 1.1 and the MPF has correct testing products prior to administering any promotion test.  

The examples below are not all-inclusive and MPFs may come across situations not covered below; however, the examples are provided to illustrate the proper way to document AFSC classification, training, and promotion for the majority of prior service airmen.  MPFs are responsible for interpreting these guidelines and all questions should be directed to the MPF. 

HQ AFPC/DPPPWM (Enlisted Promotions) will act as a clearinghouse for cases where an MPF  cannot make a determination regarding AFSC, training, or promotion eligibility.  MPFs will use the fax cover sheet provided at the end of this MPFM (include all four attachments) when requesting AFPC functional areas make the determination.  

(*)  In an effort to provide relief to prior service personnel as they enter/reenter the Air Force, and to ensure that Air Force Enlisted Promotions remain fair, equitable and timely, 

HQ AFPC/DPPPWM will consider requests for exception to policy of PAFSC waiver rules when the airman is not otherwise eligible for a PAFSC skill level waiver in accordance with this MPFM and AFI 36-2502, Table 2.3.  Exceptions to existing policies can only be considered where there is compelling documentation to support such a waiver.  The basis of the request must outline why the exception should be granted when other airmen in similar situations are not given the same consideration.

(*)  The following documents are required in every exception to policy request:

1.  Written recommendation from the airman’s unit commander supporting the exception to policy request.  The unit commander must acknowledge that if the waiver is approved and the member is selected for promotion but fails to achieve a skill level commensurate with their grade after assuming the higher grade, the commander must initiate demotion action in accordance with AFI 36-2503, paragraph 3.2.1.     

2.  Detailed timeline of the airman’s training since entering active duty is required.  The unit commander’s request must include formal training duties, date of enrollment into upgrade training, upgrade training requirements (CDCs, formal school attendance, etc.), current CDC volume completion dates, end of course scores (to include any failures), OJT requirements, and also an expected completion date of upgrade training.  Include any bypass AF Career Field Manager waivers such as experience level and/or training waivers. 

3.  AF Form 1613, Statement of Service, or DD Form 214, Certificate of Release or Discharge from Active Duty, documenting the airman’s creditable service prior to entering the Air Force.  These documents can be retrieved from the airman’s AF Form 10, Unit Personnel Record Group, or by contacting the Records Procedures Section, HQ AFPC/DPSAMP, DSN   665-2450.  If the documents are not retrievable from these sources, the airman may contact the  Service Verification Section, HQ AFPC/DPPAOR, DSN 665-2363, to request a source document of  creditable prior service.       

(*)  MPFs fax exception to policy PAFSC skill level waiver requests to 

HQ AFPC/DPPPWM, Enlisted Promotions at DSN 665-2442.  These waivers will be considered on a case by case basis and HQ AFPC/DPPPWM will advise the servicing MPF of an approval or disapproval by return message.  If approved, HQ AFPC/DPPPWM will provide detailed testing instructions.  It is important to note that approval of a PAFSC skill level waiver does not authorize an SKT exemption.  SKT exemption rules are outlined in AFI 36-2502, Table 2.4.   

(*)  Additionally, if approved and the airman is selected for TSgt, the projected promotion will remain in withhold status until the proper skill level is awarded, AFI 36-2502, Table 1.2.  The Wing Commander is the approval authority for the member to maintain the projected promotion past one year, reference AFI 36-2502, paragraph 3.2.6.2.  Once the skill level requirement is met, the member is authorized a retroactive request in accordance with 

AFI 36-2502, paragraph 1.13. 

(*)  The following examples illustrate possible scenarios and interpretations:

A.  Prior service sister service personnel with no former Air Force enlisted skill:  Ensure AFSC data is awarded at the appropriate skill authorized by the Military Entrance Processing Station (MEPS) (normally 1- or 3-skill level).  Training status codes (TSC) (A, B, and C) for initial qualification are used and a date initially entered retraining (DIERT) is NOT authorized.  These airmen are eligible for promotion upon attaining the skill level required in AFI 36-2502, Table 2.1; however, exceptions may be granted as outlined above.  

Scenario:  A prior service sister service individual entering the Air Force is normally assessed at the 1-skill level, unless training is waived, then the 3-skill level may be authorized from the Air Force Career Field Manager (AFCFM).  In this case, the airman is given TSC A or B, is not authorized a DIERT, and is ineligible for promotion until they obtain a skill level required by AFI 36-2501, Table 2.1.  These requests will be considered on a case by case basis.
B.  Prior service Air Force personnel with a former enlisted Air Force skill:  There are many situations prior service Air Force personnel do not “fit” into to determine the appropriate AFSC classification, training, and promotion categories.  It is best to review all of the following examples before making a determination, as the slightest difference in skill level, time out of the Air Force, etc., will dramatically change how you apply classification, training, and promotion rules.  Therefore, please thoroughly review each example, ask the airman questions related to their former skill, have them provide proof of former qualifications (i.e., DD Form 214, training records, etc.), and apply the guidance using the following examples.  Again, these examples are not all-inclusive.   

Scenario 1:  Former airmen without interim Air Force Guard or Reserve time who reenter the Air Force in the same specialty. There are two situations for airmen in this category:

1)  Reenter the Air Force at a skill level commensurate with current grade:  If their return to the former AFSC (i.e., return to active duty) is within 6 months of  the Promotion Eligibility Cutoff Date (PECD), they are authorized a TSC I to document their return to a former specialty at a skill level commensurate with their grade.  In this case, the airman is authorized a DIERT equal to their date arrived station.  The DIERT will expire after 6 months.  If they are in TSC I as of the PECD, they are Specialty Knowledge Test (SKT) exempt (but may elect to take the SKT if desired); however, if they are not authorized TSC I or TSC I expires before the next PECD, they must take both promotion tests, if an SKT exists for that specialty. 

2)  Reenter the Air Force not at a skill level commensurate with current grade:  Regardless of the length of the break in service, the airman is entered into initial skills qualification (TSC A, B, C) if they never held a skill level commensurate with their current grade and are not authorized a skill level waiver nor a DIERT.  They are ineligible for promotion until they attain a skill level commensurate with their current grade.

Scenario 2:  Former airmen with  interim Air Force Guard or Reserve time who reenter the Air Force in the same specialty. There are two situations for airmen in this category: 

1)  Reenter the Air Force at a skill level commensurate with current grade:  The airman is placed in TSC R, not authorized a DIERT and must take both promotion tests, if an SKT exists for that specialty.

2)  Reenter the Air Force not at a skill level commensurate with current grade:  The airman continues with initial skills qualification (TSC A, B, C) and is not authorized a DIERT.  They are ineligible for promotion until awarded a skill level commensurate with current grade; however, they may be authorized a PAFSC skill level waiver for interruptions in their current training as outlined in AFI 36-2502, Table 2.3 and Para 2.10 (an individual’s break in service is NOT an authorized interruption in training).  If skill level waiver is authorized, an SKT exemption in this circumstance is not authorized and they must take both promotion tests, if an SKT exists for that specialty.

Scenario 3:  Former airmen without interim Air Force Guard or Reserve time who contract with the Air Force NOT in their former specialty.  There are two situations for airmen in this category:

1)  Reenter the Air Force in a new specialty, with skill level commensurate with current grade in the former AFSC (not the contracted AFSC):  The airman is awarded the PAFSC of the former skill (commensurate with grade), CAFSC of the contract AFSC, TSC E, F, G or K and DIERT consistent with class start date if attending formal school, or DAS if direct duty is authorized.  These airmen are considered retrainees and authorized a 2-year SKT exemption, but may elect to take the SKT if desired.

2)  Reenter the Air Force in a new specialty, with a former specialty not at a skill level commensurate with current grade:  PAFSC is the former AF specialty, CAFSC is the new specialty (unless they are both at the same skill, then PAFSC/CAFSC are the contracted AFSC and the 2AFSC is the former AFSC).  TSC is E, F, G if PAFSC skill level is higher than authorized new CAFSC, but if the former and new skills are at the same skill level, then TSC A, B, C are used.  A DIERT and 2-year SKT exemption are authorized, but the airman may elect to take the SKT if desired.  Notify HQ APFC/DPPPWM, Enlisted Promotions, via email in the latter case to ensure promotion eligibility is correctly reflected in the promotion system.

Scenario 4:  Former airmen with interim AF Guard or Reserve time who contract the Air Force NOT in their former AF active duty or Guard/Reserve specialty.  This example also applies to former airmen who contract the Air Force in their Guard or Reserve AFSC (not their former AF active duty specialty).  There are two situations for airmen in this category:

1)  Reenter the Air Force in a new specialty, with skill level commensurate with current grade in the former AFSC (not the contracted AFSC):   The airman is awarded the PAFSC of the former skill (commensurate with grade), CAFSC of the contract AFSC, TSC E, F, G or K and DIERT consistent with class start date if attending formal school, or DAS if direct duty is authorized.  These airmen are considered retrainees and authorized a 2-year SKT exemption, but may elect to take the SKT if desired. 

2)  Reenter the Air Force in a new specialty, with a former specialty not at a skill level commensurate with current grade:  PAFSC is the former AF specialty, CAFSC is the new specialty (unless they are both at the same skill, then PAFSC/CAFSC are the contracted AFSC and the 2AFSC is the former AFSC).  TSC is E, F, G if PAFSC skill level is higher than authorized new CAFSC, but if the former and new skills are at the same skill level, then TSC A, B, C are used.  A DIERT and 2-year SKT exemption are authorized, but the airman may elect to take the SKT if desired.  Notify HQ APFC/DPPPWM, Enlisted Promotions, via email in the latter case to ensure promotion eligibility is correctly reflected in the promotion system.

PRIOR SERVICE PROMOTION DETERMINATION

FAX COVER SHEET

FROM:

MPF POC: 
_________________________________________ (rank/name)

                        _________________________________________ (MPF/Office Symbol)

                        _________________________________________ (Base)

TO:  
HQ AFPC/DPPPWM

 
Voice:  DSN 665-2107   FAX:  DSN 665-2442

SUBJ: 
Prior Service Classification/Training/Promotion Eligibility Determination

Member’s Name: ___________________________________SSN: _______________________

EAD Date: ______________________

Contracted AFSC:  _____________________

AFSC when previously active duty or Guard/Reserve Air Force:  ___________________(if applicable)

Training Status:  __________________

Former Sister Service:  YES   NO   (circle one) If yes, branch of service: ________________

COMMENTS:

Attachments (all attachments must be included for promotion determination)

1.  SURF (RSAA06)

2.  DD FM 214

(*)3.  AF Form 1613 

4.  EAD Order

5.  DD Form 4 (all parts and supplements)

